Velké cíle jsou potřeba, říká Šperka

03.06.2011 16:10

Ambiciózní plány na stavbu sedačkové lanovky téměř u centra města mají jednoho velkého zastánce. Je jím třiaosmdesátiletý Josef Šperka, zakladatel umělého svahu ve Zlíně.

Stále vitální důchodce má velkou starost o to, aby se sportovní areál na kopci nad Domem umění rozvíjel. Fakt, že radní prozatím stavbu čtyřsedačkové lanovky, prodloužení sjezdovky a další vylepšení areálu odmítli zanést do územního plánu, ho nemile překvapil.

„Je potřeba vidět věci v delší časové perspektivě. A mám pocit, že to tady trochu chybí. Jde o podobný případ, jako je třeba Kongresové centrum. Kolik lidí jej kritizovalo, že je předražené, že místo něj měli radní opravit chodníky. Já si myslím, že za pár let budou všichni mluvit jinak,“ říká Šperka.

Rozjel vleky na Vsetínsku Právě on stál společně se synem u zrodu umělého svahu ve Zlíně. Vyprojektoval jej a pomohl také při budování vleku. „Jeho zásluhy o rozvoj tohoto areálu ve Zlíně jsou nezpochybnitelné,“ konstatuje současný provozovatel areálu Michal Cepek, který Šperku vloni pozval na slavnostní obnovení tradice promítání letního kina v areálu. „Nebýt jeho, možná ve Zlíně nikdy umělý svah nebyl. Spousta lidí dnes umí lyžovat díky tomu, že svah vyprojektoval, vymyslel hmotu a společně s přáteli to udělali,“ dodává Cepek.

Šperka byl nadaným konstruktérem. Je autorem několika patentů. Právě díky němu se rozjely první vleky na Vsetínsku, kde měly zlínské sportovní kluby v minulém století chaty a rekreační areály.

Pokud by se tu podařilo svah prodloužit a postavit lanovku, stal by se Zlín po Liberci druhým městem v republice, jehož obyvatelé mají sjezdovku hned v centru města. „Máme ve Zlíně ideální podmínky a měli bychom jich využít. Za pár let můžeme litovat,“ nepochybuje Šperka.

Současně upozornil na to, že podobné úvahy měli předchozí provozovatelé areálu. „Tehdy všichni prodloužení podporovali, a stejně z toho nic nebylo. Já si myslím, že lidé, kteří město vedou, musí vidět dál než jenom do dalších voleb,“ dodal.

Cepkův projekt za téměř miliardu korun zatím kolabuje na odmítavém přístupu radních. „Nemáme žádné záruky, že by voda ze zasněžené sjezdovky nezahltila městskou kanalizaci. Investor ani nemá vyřešené majetkoprávní vztahy s majitelem lesa. Rozhodli jsme se projekt nepodpořit,“ uvedl už před časem radní Bedřich Landsfeld.

Josef Šperka ale věří, že toto stanovisko radní Zlína brzy změní. „Do města by rozhledna a sedačková lanovka přilákaly tisíce lidí nejen v zimě, ale i v létě. Výmluvy na problémy s tajícím sněhem a technické problémy, to jsou jen řeči. Jako projektant a konstruktér vím, že vyřešit jde všechno. Jenom se musí chtít,“ uzavírá Šperka.