Zlíňané slavili na svahu i v divadle (Zlínský deník)

02.01.2012 16:28

Zlín – Nejen ve svých obývacích pokojích, před zapnutou televizí a u stolů prohýbajících se pod talíři plnými chlebíčků a zákusků, oslavili Zlíňané příchod Nového roku.

V poslední den roku 2011 totiž řada z nich namísto sedění doma vyrazila například do divadla, klubu Golem nebo na lyžařský svah nad Domem umění.
Právě Areál Josefa Šperky – Svah Zlín před silvestrovskou půlnocí doslova praskal ve švech. Lidé se ale u sjezdovky začali scházet už kolem osmé hodiny večerní. Organizátoři pro ně připravili program plný hudby a soutěží, chybět pochopitelně nemohlo ani bohaté pohoštění nebo tombola.

„Na svahu slavím Silvestra poprvé a musím říct, že atmosféra je vynikající. Ještě to tu pořádně rozjedeme,“ hlásil zhruba hodinu před půlnocí Michal Butek ze Zlína.

Vrchol oslav v lyžařském areálu představoval efektní ohňostroj, který rozzářil nebe nad Zlínem a spolu s neutuchajícím boucháním šampaňského a všudypřítomnými polibky uvítal první minuty roku 2012.

„Ohňostroj se vážně povedl. Teď vyrazíme s kamarády dolů do Zlína a podíváme se do některých klubů. Možná vyrazíme i do Kroměříže. Domů určitě přijdeme až ráno,“ rozpovídal se už v Novém roce osmnáctiletý Lukáš Čeman.

Bohužel, oproti předchozím letům museli tentokráte kvůli nepřízni počasí návštěvníci areálu zapomenout na noční lyžování. To ale nakonec vadilo málokomu, milovníci zimních sportů si zajezdili alespoň na saních nebo na bobech. Bujará zábava pak na místě pokračovala až do časných ranních hodin.

Přestože město Zlín, stejně jako před rokem, nepřichystalo na náměstí Míru žádnou silvestrovskou veselici, i tady se před půlnocí sešly desítky lidí. S úderem dvanácté si mnozí připili na zdar nového roku, podle mayského kalendáře možná vůbec posledního. Řada příchozích vypustila do vzduchu i nějakou tu světlici nebo petardu.

Se svými přáteli dorazila v poslední minuty roku 2011 do středu města i Martina Kovářová. „Bouchli jsme šampáňo a odpálili pár dělobuchů. Děláme to tak každý rok. Jen je škoda, že tu někteří rozbíjejí skleněné lahve, ráno tu bude pěkný nepořádek,“ komentovala situaci krátce po půlnoci mladá studentka.

Pobavit se v závěrečných hodinách starého roku v rytmu funky či hip hopu bylo možné v klubu Golem na náměstí Práce, kde vypukla hudební silvestrovská párty. Už tradičně se pak k oslavám připojilo i Městské divadlo ve Zlíně. To připravilo svým příznivcům speciální menu v podobě silvestrovsky upravené komedie Brouk v hlavě, plné nečekaných fórků a bláznivin. Na diváky po představení čekal i bohatý raut, na kterém se mohli setkat se svými oblíbenými herci.

Jako každý rok, také v poslední den toho uplynulého, našly zástupy Zlíňanů útočiště v mnoha hospodách, restauracích a barech. Patřila mezi ně kupříkladu Plzeňská restaurace na Lešetíně II.

„Tentokrát jsme zvolili jednoduchou formu silvestrovských oslav. K jídlu a dobrému pití zahrála hostům živá hudba v režii Cimbálové skupiny Ladi Tulii,“ přiblížil náplň večera marketingový ředitel hotelu Baltaci Atrium, pod nějž restaurace spadá, Petr Chudárek.

Ve středu 18. ledna se naplno rozjely všechny zasněžovací tyče na zlínském svahu. Držte všichni palce, ať sníh na kopci vydrží a Zlíňáci si doma zalyžují!